Szegedi Szakképzési Centrum

SZC logo
 • Intézményeink
 • Hírek
 • Galéria
 • Közérdekű adatok
Széchenyi 2020

Hírek


2021. dec. 2.


IKK

 • IKK

Pályaválasztás – új lehetőségek a szakképzésben

Okleveles technikusképzés, kreatív és pedagógiai technikumok

Pályaválasztás – új lehetőségek a szakképzésben

Péntekig, azaz 2021. december 3-ig lehet jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgára. A pályaválasztás előtt álló nyolcadikosok az Oktatási Hivatal honlapján tájékozódhatnak a szakképző intézmények következő tanévre meghirdetett képzési kínálatáról, ahol olyan újdonságokkal találkozhatnak, mint az okleveles technikusképzés vagy az Oktatás ágazat megjelenése a technikumban oktatható ágazatok között.

Az idei tanévtől a szakképző intézmények a megújult technikumi és szakképző iskolai képzés mellett egy teljesen új képzési formát is kínálnak a szakképzést választóknak. Az okleveles technikusképzésben részt vevők középiskolai tanulmányaik során olyan többlet tudást szerezhetnek, amelyet az őket képző technikummal együttműködő egyetemen való szakirányú továbbtanulásuk esetén nem csak a tananyag könnyebb elsajátításában, hanem beszámítható kreditek formájában is tudnak kamatoztatni. Az okleveles technikusképzésről korábbi cikkünkből, valamint a honlapunkon található tájékoztatóból tájékozódhatnak részletesebben az érdeklődők.

A következő tanévre okleveles technikusképzést hirdető 45 szakképző intézmény listája itt olvasható.

Szintén újszerűek a kreatív ágazati képzések, amelyekben három alágazat – Kreatív ipar, Vizuális alágazat, Színház- és hangtechnika – technikumi és szakképző iskolai képzései közül választhatnak azok a fiatalok, akik alkotókészségüket az egyre erősödő kreatív iparban kívánják hasznosítani. A Kreatív ágazatban tanulók a divathoz és designhoz kötődő könnyűipari szakmákat, a nyomdaiparhoz, fotográfiához kapcsolódó, valamint színház- és hangtechnikusi szakmákat sajátíthatnak el az alkotómunkát támogató, inspiráló oktatási környezetben, eszközök és módszerek használatával, projektfeladatok megvalósításán keresztül.

A képzés 11 „zászlóshajó” intézménye által alkalmazott innovatív képzési módszertant a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel közösen, szakértők közreműködésével dolgozta ki a szaktárca, és az Egyetem az oktatók továbbképzésében is szerepet vállalt.

Az oktatás ágazat és az ennek keretében szerezhető Oktatási szakasszisztens szakma jövő év szeptemberétől lesz elérhető a szakképző intézményekben. A képzés egyrészt a pedagógusképzés „előszobájának” tekinthető, ahol a tanulóknak a magas gyakorlati óraszámnak köszönhetően lehetőségük van több korcsoporttal, intézménytípussal is megismerkedni, mielőtt eldöntenék, hogy melyik korosztállyal szeretnének foglalkozni a későbbiekben. Másrészt felkészít egy olyan újszerű, a gyermekek felügyeletét, foglalkoztatását magában foglaló munkakör betöltésére, amelyre a munkaerőpiacon egyre nagyobb szüksége van a dolgozó szülőknek. 

Oktatási ágazatra az idei középfokú felvételi eljárásban a szakképzési centrumok 32 intézménye, valamint 4 egyházi intézmény hirdet felvételt.

 

Forrás: ITM

Illusztráció: ShutterStock

Megosztás

KAPCSOLÓDÓ HÍREK


Építsd a jövőd! - Építőipari pályaorientációs rendezvény általános iskolásoknak

Építsd a jövőd! - Építőipari pályaorientációs rendezvény általános iskolásoknak

Helyszín: Szegedi SZC Vedres István Technikum, Szeged, Horváth Mihály u. 2-6. Időpont: 2021. október 21. (csütörtök) 10.00-14.00 óráig.

2021. okt. 13.


SZC

"Szeged Szakképzéséért" díjátadó ünnepség 2021

"Szeged Szakképzéséért" díjátadó ünnepség 2021

A Szegedi Szakképzési Centrum 2016-ban alapította a „Szeged Szakképzéséért” díjat. Hagyományosan minden évben Simor Márton szegedi szobrászművész rézplakett alkotásával tüntetjük ki azokat a munkatársakat, diákokat, valamint együttműködő partnereket, akik a szakképzés területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

2021. nov. 12.


SZC

Változnak a járványügyi szabályok

Változnak a járványügyi szabályok

Decembertől védettségi igazolvány a belépő a szakképzési intézményekbe

2021. nov. 24.


IKK • KIM
 • IKK
 • Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.
Széchenyi 2020

  • SZC logo fehér
  • Szegedi Szakképzési Centrum

   6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

  • Telefon: +36 62 554 560

   E-mail: info@szakkepzesszeged.hu

   OM azonosító: 203052

   Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000134 | B/2020/002829


  2023Szegedi Szakképzési Centrum