Ugrás a fő tartalomra

6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.


+36 62 554 560

Hírek


2022. jún. 23.
IKK

    Hogyan lehet előmozdítani a hosszú távú mobilitást a gyakorlati képzésben?

    Az összes érintettet képviselő közvetítő és koordinációs szervezetek felállítása kell, hogy legyen a sarokköve a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás előmozdítását és kiterjesztését célzó európai politikának – mondta Mara Brugia, a Cedefop igazgatóhelyettese az Európai Bizottság Szakképzési Tanácsadó Testületének (Advisory Committee for Vocational Training- ACVT) június 17-i ülésén Brüsszelben.

    Hogyan lehet előmozdítani a hosszú távú mobilitást a gyakorlati képzésben?

    Az ACVT feladata, hogy segítse a Bizottságot a szakképzési politikák végrehajtásában. Legutóbbi ülésének egyik témája a szakképzési mobilitás volt, beleértve a gyakorlati képzést.

    A Cedefop kutatásából levont következtetéseket ismertetve Ms. Brugia felvázolta azokat a kihívásokat, amelyekkel a hosszú távú tanulói mobilitás területe az évek során szembesült, és amelyeket le kell küzdeni. 

    Ahogy Ms. Brugia rámutatott, ezek a kihívások a tanulószerződéses gyakorlati képzések természetéből fakadnak, és a munkáltatói elkötelezettségben nyilvánulnak meg intézményi és rendszerszinten egyaránt.

     

     

    A Cedefop igazgatóhelyettese az alábbi, a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás előtt álló akadályokat nevezte meg:

     

    • A küldő és fogadó országokban működő képzőhelyeknek meg kell állapodniuk abban, hogy tanulóik külföldre menjenek és fogadjanak másokat – ehhez pedig koordinációra van szükség.
    • Tisztázni kell és meg kell állapodni a tanulószerződéses gyakorlati képzésben résztvevő tanuló és a képző cég közötti kapcsolat természetéről és az ehhez kapcsolódó szabályokról, mint például a státusz, a javadalmazás, vagy a szociális védelem.
    • Számos országban és a munkáltatói szervezetek körében a hosszú távú tanulószerződéses mobilitás jellemzően nem szerepel elsődleges kérdésként a szakpolitikai napirenden.
    • Hiányoznak azok a szervezetek és hatékony nemzetközi hálózatok,  amelyek átvehetnék a hosszú távú mobilitás koordinálását.

     

    A Cedefop igazgatóhelyettese bemutatta a Cedefop szakpolitikai ajánlásait a tanulószerződéses gyakorlati képzés hosszú távú mobilitására vonatkozóan:

    • Kezdő lépés a közvetítő szervezetek létrehozása ott, ahol ilyenek még nem léteznek, valamint ezen közvetítők és a szakképzési szolgáltatók részvételének és elköteleződésének biztosítása. Továbbá lehetővé kell tenni számukra, hogy bekapcsolódjanak a határokon átnyúló hálózatok munkájába is. 
    • A rövid távú mobilitásra a hosszú távú mobilitáshoz vezető lépcsőfokként érdemes tekinteni: a rövid távú mobilitásban megszerzett sikeres tapasztalatok alapján léphet a résztvevő a következő szintre.
    • A mobilitás előnyeinek kommunikálása a vállalatok és a tanulók körében, a szociális partnerek nemzeti és uniós szintű támogatásának segítségével.
    • Ágazati megközelítést kell alkalmazni a szociális partnerekkel; ez hatékony eszköz lehet egy olyan stratégiában, amely közép- és hosszú távon mobilabbá teszi a gyakorlati képzésben résztvevő tanulókat Európában.

     

    Forrás megjelölése:

    https://www.cedefop.europa.eu/en/news/how-advance-long-term-apprentice-mobility

     

    Kép forrásának megjelölése:

    https://www.cedefop.europa.eu/files/styles/large/public/acvt-mara_brugia-2-2022-06-17.jpg?itok=W1BEmjGE

     

     

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    5 iskolánk a Szakma Sztár Fesztivál döntőjében

    5 iskolánk a Szakma Sztár Fesztivál döntőjében

    A Szegedi SZC 5 iskolájának 12 tanulója is a Szakma Sztár döntőjében.

    2024. ápr. 12.
    Szegedi SZC
    Felvételi jelentkezések módosítása

    Felvételi jelentkezések módosítása

    A középfokú felvételi eljárásban 2024. április 8-10. között lesz lehetőség a jelentkezések módosítására.

    2024. ápr. 5.
    Szegedi SZC, Oktatási Hivatal
    Tavaszi szünet

    Tavaszi szünet

    2024. március 28-tól kezdődik a tavaszi szünet.

    2024. márc. 27.
    Szegedi SZC


    KIMIKK
    Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

      • SZC logo fehér
      • Szegedi Szakképzési Centrum

        6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

      • Telefon: +36 62 554 560

        E-mail: info@szakkepzesszeged.hu

        OM azonosító: 203052

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000134 | B/2020/002829


      2024Szegedi Szakképzési Centrum