Ugrás a fő tartalomra

6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.


+36 62 554 560

Hírek


2022. szept. 13.
IKK

    Tanévkezdés

    György László: Tudásalapú társadalommá kell válnia Magyarországnak

    Tanévkezdés

    A következő évtizedben akkor lehet nyertes Magyarország, ha munkaalapú társadalomból tudásalapú társadalommá válik - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára szerdán Budapesten, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal konferenciáján.

    György László közölte: ennek érdekében a kormány megduplázta az egyetemek finanszírozását, megerősítették a szakképzési rendszert, 30 százalékkal növelték a szakképzésben dolgozó oktatók bérét, ösztönözték a felnőttképzést és a gyakorlati szakmai képzést, illetve a következő időszakban 2700 milliárd forint jut a felsőoktatás fejlesztésére.
     

    A tanácskozást abból az alkalomból rendezték meg, hogy Magyarország részt vesz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Nemzetközi Felnőtt Képesség- és Kompetenciamérési Programjában (PIAAC). Ebben a felnőttek mindennapi életben és a munkavégzés során használt alapkompetenciáit mérik fel, így a szövegértést, az olvasás- és számoláskészséget, valamint a problémamegoldó képességet információtechnológiai környezetben.
     

    György László hangsúlyozta, hogy a program a tudásalapú társadalom megteremtésének céljához illeszkedik. A megvalósítása segít abban, hogy Magyarországot a közepes jövedelmű országok “csapdájából kimentsük” és a fejlett országok táborába vezessük – hangoztatta.
     

    Hozzátette, a projekt segít abban, hogy a képzési rendszer kínálati oldalának reformja után megismerjék a keresleti oldalt, vagyis a munkavállalók ambícióit és felkészültségét. Ugyanis – folytatta – csak akkor lehet a munkavállalók számára megfelelő képzéseket, szakképzést és felsőoktatási képzést kínálni, ha felmérjük a képesség- és tudásszintjüket.
     

    Különösen fontos ez a jelenlegi gazdasági válság idején, amikor a munkaerőpiac átalakulásával kell számolnunk – közölte az államtitkár.
     

    Arról is szólt, hogy folyik a munkaerőpiaci szereplőknél képződő adatokat összegyűjtő és analizáló munkaerőpiaci előrejelző rendszer kialakítása, amely segít a piaci igényeknek megfelelő felnőttképzési programok tervezésében.
     

    A nyáron megkezdte működését a szak- és felnőttképzési pályakövetési rendszer. Ennek segítségével a felnőttképzők visszajelzést kaphatnak az általuk végrehajtott képzési programok eredményességéről – mondta György László.

     

    Forrás: MTI
    Képillusztráció: György László Facebook 

    Megosztás

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Karitatív tevékenység részesei voltunk

    Karitatív tevékenység részesei voltunk

    A Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola Festő, mázoló, tapétázó tanulói részt vettek az Életrevalók Tanoda kifestésében.

    2024. márc. 11.
    Szegedi SZC
    Nagy összegű fejlesztés kezdődik a Szegedi Szakképzési Centrumban

    Nagy összegű fejlesztés kezdődik a Szegedi Szakképzési Centrumban

    Vissza nem térítendő támogatásból modernizálják a Gábor Dénes, Krúdy Gyula és Móravárosi iskolákat.

    2024. febr. 20.
    Szegedi SZC, delmagyar.hu
    Átfogó szakmai országos keresőrendszer

    Átfogó szakmai országos keresőrendszer

    Megújult térképes keresőrendszer segít tájékozódni a vármegyékben elérhető szakmák és szakképesítések kínálata között.

    2024. febr. 9.
    Szegedi SZC, IKK


    KIMIKK
    Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

      • SZC logo fehér
      • Szegedi Szakképzési Centrum

        6725 Szeged, Kálvária sugárút 84-86.

      • Telefon: +36 62 554 560

        E-mail: info@szakkepzesszeged.hu

        OM azonosító: 203052

        Felnőttképzési nyilvántartás száma: E/2020/000134 | B/2020/002829


      2024Szegedi Szakképzési Centrum