Vegyész technikus

Iskolák, ahol megtalálható:

Vegyész technikus

  • OKJ szám: -

Leírás:

Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében. Vegyipari Minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Kompetenciaelvárás:

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező:

- felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;

- ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;

- intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;

- intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;

- gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;

- elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;

- laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan, vagy magasabb képzettségű (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;

- mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;

- kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;

- részt vesz a kutató laboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, akit vonz a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése, szeret kísérletezni, szereti az összefüggéseket felismerni, és rendszerben gondolkodni.

Ágazat: Vegyipar

Részletes adatok - Középiskola

Képzés jellege Iskolarendszerű
Iskolatípus Technikum
Nappali rendszerű képzés Igen
Ágazat Vegyipar
Szakmacsoport
Képzési idő 5 év
Szakmai előképzettség Nem
Iskolai előképzettség Igen
Központi írásbeli köteles (bemeneti feltétel) Igen
Egészségügyi alkalmasság Igen
Várható indulási idő 2020. 09. 01.
Jelentkezési határidő
Előírt gyakorlati idő Igen
Pályaalkalmassági Nem