Nyomdaipari technikus

Iskolák, ahol megtalálható:

Nyomdaipari technikus

  • Képzés megnevezése: Nyomdaipari technikus
Leírás:

Kreatív ágazat 2 éves képzése, amely technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.

A nyomdaipari technikus munkájának a célja, hogy nyomtatott termékeket állítson elő. 

Feladata a nyomdai munkafolyamatok szervezése, felügyelete. A különböző technológiákkal nyomtatott termékek előállítása, feldolgozása, számítógépes kép-és szövegfeldolgozás.

Szakmairányok: nyomdaipari előkészítő, nyomdaipari gépmester

Nyomdaipari előkészítő

A vevői igények alapján azonosított késztermék gyártási utasításainak megfelelően irányítja a nyomtatásra alkalmas kép- és szövegfeldolgozás során az analóg és digitális nyomóformakészítés előállítási folyamatában résztvevő csoport munkáját, szervezi annak gazdaságos és környezettudatos végrehajtását, biztosítja a nyomdai gyártás zökkenőmentességét. Gondoskodik a nyomóforma előállításához használatos gépi berendezések üzemeltetéséről, felügyeletéről, karbantartásáról. Részt vesz az új nyomóforma készítési folyamatok és gépek meglévő rendszerbe történő integrálási terveinek kidolgozásában, valamint a megfelelő alap- és segédanyagok kiválasztásában. Szúrópróbaszerűen ellenőrzi a nyomóformakészítés egyes munkafázisait, beosztott kollégáinak szakmai támogatást nyújt, gondoskodik képességeik fejlesztéséről.

Nyomdaipari gépmester

A vevői igények alapján azonosított késztermék gyártási utasításainak megfelelően irányítja az analóg és digitális eljárással készülő nyomtatok előállítási folyamatában résztvevő csoport munkáját, szervezi annak gazdaságos és környezettudatos végrehajtását, biztosítja a nyomdai gyártás zökkenőmentességét. Gondoskodik a nyomógépek üzemeltetéséről, felügyeletéről, karbantartásáról. Részt vesz az új nyomtatási folyamatok és nyomógépek meglévő rendszerbe történő integrálási terveinek kidolgozásában, valamint a megfelelő alap- és segédanyagok kiválasztásában. Szúrópróbaszerűen ellenőrzi a nyomtatás egyes munkafázisait, beosztott kollégáinak szakmai támogatást nyújt, gondoskodik képességeik fejlesztéséről.

Ajánlott mindenki számára, aki szívesen foglalkozik gyakorlati problémák megoldásával, jellemző rá a kreativitás és érdekli a nyomdaipari technológia.

További információkért keresse fel a képzést indító Szegedi SZC Móravárosi Szakképző Iskola beiskolázásért felelős munkatársát!

Ágazat: Kreatív

Részletes adatok - Felnőttoktatás

Engedélyeztetési szám -
Képzés jellege Iskolarendszerű
Szakma megnevezése Nyomdaipari technikus
Iskolatípus Technikum
Nappali rendszerű képzés Nem
Ágazat Kreatív
Képzési idő 2 év
Iskolai előképzettség Érettségi
Egészségügyi alkalmasság Szükséges
Várható indulási idő 2021.09.01.