Cukrász

Cukrász

  • Képzés megnevezése: Cukrász
Leírás:

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

Kompetenciaelvárás:

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A szakképzettséggel rendelkező:

- felveszi a megrendeléseket;

- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;

- kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;

- elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;

- munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;

- sütési és főzési műveleteket végez;

- kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;

- az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;

- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;

- fagylaltokat főz és fagyaszt;

- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Ágazat: Turizmus-vendéglátás

Részletes adatok - Középfokú beiskolázás

Képzés jellege Iskolarendszerű
Szakma megnevezése Cukrász
Iskolatípus Szakképző iskola
Nappali rendszerű képzés Igen
Ágazat Turizmus-vendéglátás
Képzési idő 3 év
Iskolai előképzettség Alapfokú iskolai végzettség
Központi írásbeli köteles Nem
Egészségügyi alkalmasság Szükséges
Várható indulási idő 2021-09-01
Pályaalkalmassági Szükséges