Cukrász

Cukrász

  • OKJ szám: -

Leírás:

Turizmus-vendéglátás ágazat 3 éves képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul.

A cukrász cukrászsüteményeket, fagylaltokat, bonbonokat és díszmunkát állít elő, ügyel az ízbéli változatosságra, esztétikus megjelenítésre, a megrendelők igényeire.

Kompetenciaelvárás:

Kézügyesség, esztétikai érzék, pontosság, kreativitás, jó problémamegoldó-, stressztűrő, együttműködő képesség, jó szervezőkészség, nagy terhelhetőség.

A szakképzettséggel rendelkező:

- felveszi a megrendeléseket;

- kiválasztja a szükséges alapanyagokat;

- kiszámítja és előkészíti az elkészítendő termékekhez a hozzávaló mennyiségeket;

- elkészíti a tésztákat, töltelékeket, bevonatokat;

- munkáját kézzel és gépekkel végzi pl. gyúró-, keverő nyújtógépet használ;

- sütési és főzési műveleteket végez;

- kéziszerszámok segítségével a termékeket megadott méretűre alakítja, formázza, díszíti;

- az összetettebb termékeknél, a kisült tésztákat krémekkel rétegezi, dermeszti, majd a terméket bevonja és díszíti;

- alkalmi megrendelésekre a megrendelő kívánsága szerint esztétikus, ötletes díszmunkákat készít;

- fagylaltokat főz és fagyaszt;

- csokoládéból bonbonokat, díszeket készít.

A szakmát azoknak a fiataloknak ajánljuk, akik fejleszteni szeretnék a kézügyességüket, esztétikai érzéküket és kreativitásukat. Folyamatosan fejlődni szeretnének, változatos munkára vágynak.

Szakmacsoport: Vendéglátás-turisztika

Részletes adatok - Középiskola

Képzés jellege Iskolarendszerű
Iskolatípus Szakképző iskola
Nappali rendszerű képzés Igen
Ágazat
Szakmacsoport Vendéglátás-turisztika
Képzési idő 3 év
Szakmai előképzettség Nem
Iskolai előképzettség Igen
Központi írásbeli köteles (bemeneti feltétel) Nem
Egészségügyi alkalmasság Igen
Várható indulási idő 2020. 09. 01.
Jelentkezési határidő
Előírt gyakorlati idő Nem
Pályaalkalmassági Nem