Vegyész technikus

Vegyész technikus

  • OKJ szám: 54 524 03
Leírás:

Vegyipar ágazat 5 éves képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul. 

Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.

A Vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek, berendezések üzemeltetésében. Vegyipari Minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.

Kompetenciaelvárás:

Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.

A szakképzettséggel rendelkező:

- felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;

- ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;

- intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;

- intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;

- gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;

- elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;

- laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan, vagy magasabb képzettségű (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;

- mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;

- kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;

- részt vesz a kutató laboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.

Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, akit vonz a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése, szeret kísérletezni, szereti az összefüggéseket felismerni, és rendszerben gondolkodni.

Ágazat: Vegyész

Részletes adatok - Középiskola

Képzés jellege Iskolarendszerű
Iskolatípus Szakgimnázium
Nappali rendszerű képzés Igen
Ágazat Vegyész
Szakmacsoport
Képzési idő 5 év
Szakmai előképzettség Nem
Iskolai előképzettség Nem
Központi írásbeli köteles (bemeneti feltétel) Igen
Egészségügyi alkalmasság Igen
Várható indulási idő 2020. 09. 01.
Jelentkezési határidő 2020. 08. 31.
Előírt gyakorlati idő Igen
Pályaalkalmassági Nem